Mark en Anita leerden elkaar kennen op de Warmonderhof, de school voor biologisch-dynamische landbouw. Anders dan veel van hun studiegenoten, kwamen zij allebei niet uit een boeren gezin. Sterker nog Mark groeide op in Zutphen en Anita werd geboren en getogen in Tilburg. Toen de twee hun opleiding eind jaren ’80 hadden afgerond, kregen zij de mogelijkheid om het bedrijf te runnen van een boer uit Oostwoud. Hier molken zij 3,5 jaar koeien, tot de boer weer fit genoeg was om zelf zijn bedrijf voort te zetten.
Daarna zijn Mark en Anita gaan zwerven door Nederland en een stukje Duitsland. Aan het einde van de jaren ’90, begon het (inmiddels ietwat uitgebreide) gezin terug te verlangen naar het Hollandse land boven de rivieren. Uit hun tijd in Oostwoud kende het echtpaar een boer in Lutjebroek met melkkoeien. Deze boer was inmiddels schapen gaan melken en wilde zijn boerderij verkopen. Daar hadden Mark en Anita wel oren naar.
En zo gebeurde het dat zij in 1999 hun allereerste boerderij kochten. Dat was pas het begin van het avontuur. Want het bedrijf was niet in perfecte staat achtergelaten en ervaring met het melken van schapen, hadden ze niet. Met de weinige middelen die ze hadden, zijn ze het bedrijf gaan opknappen en professionaliseren.
In voor- en tegenspoed
In de jaren die volgden werd de boerderij opgeknapt en efficiënter gemaakt. Het bedrijf werd stukje bij beter mooier en beter. Maar helaas lag er ook tegenspoed op de loer. Zo deelde de MKZ-crisis uit 2001 een ferme klap uit. Middenin de lammertijd werd er een vervoersverbod ingesteld waardoor de stallen overvol raakten, lammeren lang bij de moeders moesten blijven en de voervoorraad snel slonk. Ook de komst van de euro bleek een uitdaging, want de prijs van de melk bleef gelijk terwijl alle andere producten duurder werden. Ten slotte kon vanaf 2010 niet meer geïnvesteerd worden in het bedrijf, omdat het onzeker was of het bedrijf voortgezet kon worden.
Die laatste onzekerheid is inmiddels weggenomen, met dank aan veel mensen die de Schapenstreek (veelal onvoorwaardelijk) hebben gesteund en geholpen en kunnen en willen de boer en boerin weer verder werken aan een mooie toekomst voor dit bedrijf.