Ons bedrijf


Sinds het voorjaar van 1999 zijn wij, Mark en Anita van Alderwegen, de eigenaren van de Schapenstreek in Lutjebroek. Er werden hier toen 300 vleesschapen gemolken en de melk werd door de zuivelfabriek opgehaald en verwerkt.

In het eerste jaar deden we drie uur over één melkbeurt

Tot op dat moment hadden we alleen maar ervaring met koeien. Het melken van schapen was voor ons dus helemaal nieuw en een uitdaging die we graag aangingen. Het melken van de vleesschapen was moeilijk en leverde weinig melk op. In het eerste jaar deden we er drie uur per melkbeurt over, met z’n tweeën! We leerden al doende veel over schapen en hebben onze veestapel in de jaren die volgden geoptimaliseerd en verkleind. Nu melkt Mark zijn schapen alleen en doet hij er hooguit twee uur per keer over.

De melk die onze 150 melkschapen dagelijks voor ons verzorgen, verwerken we zelf tot kaas, yoghurt en ijs. Die producten verkopen we aan huis en leveren we aan winkels, horeca en groothandels.

Daarbij zijn we ook zorgboerderij geworden. Hiervoor hebben we allebei een opleiding tot zorgboer gedaan. Na een paar jaar bleek dieren verzorgen, natuurgebied onderhouden én zorgboer zijn een beetje veel. Precies op tijd studeerde onze dochter Feike af als sociaal pedagogisch werker. Zij is nu met veel plezier de vaste begeleider van de groep hulpboeren die dagelijks op onze boerderij meehelpen.

 

 

Een gedachte over “Ons bedrijf

  1. Graag zou ik een keer foto’s maken op jullie bedrijf.
    Bij onze foto club bedenken we steeds een opdracht om mooie foto’s te maken.
    Deze keer is het een serie van 3 foto’s die samen een verhaal vertellen en ook op zichzelf staand een mooie plaat zijn.
    Graag hoor ik jullie reactie
    Groet Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *